Najava događaja
   
 

TOWER ROCK FEST

Pokretači TOWER ROCK FEST-a su 2004. bili prof. Vasilj Milović, prof. Sonja Matanov Jerković i Aleksandar Jerković, tada predsednik UMV "SAX". Ideja je bila generalno pokretanje autorske kreativnosti, prvenstveno vršačkih muzičara, te autorske crte kod novih, mladih muzičara, međutim i onih starijih, da njihova muzika ne bi otišla u zaborav i jednostavno nestala. Ideja je, naravno, bila i da TOWER ROCK FEST preraste u veći festival koji bi, kao deo turističke ponude, svake godine donosio neku vrstu reklame gradu i Vršac etablirao kao centar podrške mladim autorima u njihovoj kreaciji kroz muziku.

Prvi TOWER ROCK FEST održan je 2004. u velikoj galeriji Kulturnog centra uz učešće lokalnih bendova E.T., Vril, Padobranci i Constant Fear te gostiju - sastava Popečitelji iz Beograda i Dečija radost iz Kraljeva.

Nakon desetogodišnje pauze, drugi TOWER ROCK FEST održan je 05. i 06.09.2014. u Domu omladine Vršac uz učešće bendova Holloklok (Vršac), Kiza Bluza Bend (Zaječar/Beograd), Regulator (Vrnjačka Banja), Suffering's The Price (Niš), Bite (Vršac), Cassidy's Brewery (Beograd), Revolt (Beograd) i GodDamn (Vranje).

Treći TOWER ROCK FEST održan je 08.08.2015.u prostoru Geramuseuma u Velikom Središtu a svirali su Holloklok (Vršac), Hurleur (Negotin) i Power Rangers (Šabac).

Učesnici četvrtog TOWER ROCK FESTA u Millennium Studiju:

25.11.2016.

SIGILLUM (Vršac)

Projekat SIGILLUM nastao je marta 2008. Aleksandar Jerković okuplja muzičare Vasilja Milovića Valeta (bas), Ivana Kostića (klavijature) i Dragana Perovića (bubnjevi) sa idejom o autorskom bendu. U ovom sastavu SIGILLUM prvi put nastupa na proslavi 45 godina rokenrola u Vršcu, svirajući samo jednu autorsku obradu dok su ostatak repertoara činile cover numere Deep Purplea i EKV-a. Do 2012. menjaju se muzičari u bendu: u ulozi basiste oprobali su se Peca Stojić i Srele Popov, Dragana Perovića je zamenio Željko Petrović a Dragan Vejin je došao kao drugi gitarista. Tokom 2013. na mesto basiste dolazi David Jerković i na proslavi 50 godina rokenrola u Vršcu nastupaju u postavi: Aca Jerković (gitara i vokal), Dragan Vejin (gitara), Ivan Kostić (klavijature), David Jerković (bas) i Željko Petrović (bubnjevi). Tom prilikom bend, pored cover numera, izvodi i jednu Acinu autorsku instrumentalnu numeru „No. 19“. Naredne, 2014. SIGILLUM nastupa na „Rockwood“ festivalu gde je angažovan kao cover band i nastupa u sastavu: Aca Jerković (gitara i vokal), Dragan Vejin (gitara), Vasilj Milović Vale (bas) i Dragan Perović (bubnjevi). U narednom periodu pojačavaju cover repertoar a tokom 2015. na mesto pevača umesto Ace dolazi Nenad Bakalas, pionir vršačke heavy metal scene. Prvi put nastupaju na Gradskom trgu u okviru Grožđebala, zatim na još dve humanitarne svirke u DOV-u i moto klubu „Gedeon Alpha“. Međutim, SIGILLUM se polako udaljava od ideje o autorskom radu što Jerkoviću ne prija i krajem oktobra 2015. pravi prve dogovore sa bendom da započnu sa radom na autorskom materijalu. Bakalas i Jerković već poslednje nedelje oktobra komponuju nekoliko pesama: „I Have To Go On“, „Sky Blurial“, „I Edge Away“ a Aca dolazi na ideju da napravi i obradu svoje pesme „Remember“ iz 1993. U bend na mesto bubnjara umesto Dragana Perovića ulazi Nenad Jovanović Keša, prijatelj iz detinjstva i neko u koga Aca ima poverenja jer su kao klinci i osnivači PANKREAS-a i sviranja u raznim bendovima imali mnogobrojne muzičke avanture. Jerković stupa u vezu sa nekadašnjim kolegom iz vremena grupe SVEMIR Boškom Boletom Stanojevićem, sa kojim postiže dogovor o korišćenju tekstova pesama sa neobjavljenog drugog albuma te grupe, čime započinje rad na komponovanju muzike prema Boletovim ali i tekstovima Nenada Bakalasa. Ovaj, međutim, nakon svega nekoliko meseci zbog obaveza na poslu napušta bend. Jerković radi u studiju zajedno sa Ivanom Kostićem a kao rezultat nastaju numere: „I Have To Go On“, „Remember“ „Rob“ i „Vidi, čuje, govori“. Bend 15. septembra 2016. nastupa na velikoj bini na Gradskom trgu gde premijerno izvode pesme „I Have To Go On“ i „Vidi, čuje, govori“. SIGILLUM nastupa 25. novembra na TOWER ROCK FEST-u nastupa poslednji put u toj postavi.

SINDROM (Pančevo)

Pančevacki punkrock/powerpop bend SINDROM nastao je početkom 2016. godine. Čine ga Miomir Mikri Adamović (vokal i ritam gitara), Dejan Petković (solo gitara), Mihailo Mićko Đordević (bas), i Jelena Vajović (bubnjevi).
Zajedno sviraju oko tri godine u različitim sastavima, a SINDROM su oformili kako bi autorskom muzikom iskazali bunt prema lošim stvarima koje okružuju društvo i ukazali na probleme mladih ljudi, ali u vidu optimizma i motivacije. Na taj način, svojom muzikom u velikoj meri ističu ljubav prema životu, muzici i druženju, u želji da publici prenesu snagu i optimizam i stvore im osmeh na licu.
Njihov poslednji ovogodišnji nastup je bio u Vršcu na Grožđebalskoj gitarijadi u Domu Omladine Vršac, a sledeća svirka je takođe u Vršcu, ali ovoga puta u Millennium Studiju 25. novembra na TOWER ROCK FEST-u! Do kraja godine bend SINDROM očekuju još par nastupa, kao i konačno objavljivanje prvog singla!

HOLLOKLOK (Vršac)

Alternativni metal bend HOLLOKLOK iz Vršca, koji su osnovali Marko Radić (vokal i bas gitara), Ivan Vukosavljević (solo gitara), Bojan Božanović (ritam gitara) i Srđan Lončarski (bubnjevi), nastao je 3. marta 2011. Energija i komunikacija sa publikom jesu samo neki od termina usko povezanih sa bendom HOLLOKLOK. Bend se bavi autorskom muzikom od čega su u digitalnom formatu dostupna i dva demo snimka pesama „Disgust” i „Angel”,dok je trenutno u pripremi i singl zajedno sa spotom za numeru „Outside of the Box”.
Najvažniji nastupi bili su na sledećim manifestacijama: Countryside Jam (2013.), Dani Vetrograda (2014.), Rockwood, Devojački bunar (2012., 2013., 2014.), Grožđebalska gitarijada, DOV (2011; 2012; 2013), Kulturno leto, Gradski trg Vršac (2014.), 50 Godina R'n'R-a u Vršcu (2013), Moto skup, Bela Crkva (2013), Tower Rock Fest (2015.), Music Test, Beograd (2015.,  pobednici) i Moonwalk Festival, Pančevo (2016.).
Aktuelna postava kompletirana je avgusta 2015. a članovi su: Marko Radić (vokal, bas), Ivan Vukosavljević (vokal, solo gitara), Milan Stanković (ritam gitara) i Uroš Kiš (bubnjevi).

26.11.2016.

J&M (Vršac)

Alternativni rok duo J&M čine Jelena Jovanov (bubnjevi, vokal) i Marko Mare Milošev (bas, vokal). Generacijska razlika ih nije sprečila da zajedno stvore jedan od nainteresantnijih vršačkih sastava druge dekade novog milenijuma. Bend je nastao poslednjeg vikenda 2013. godine. Marko je pre toga od osnivanja (1994.) pa punih 20 godina svirao u bendu KGB. Jelena je počela sa bendom Microwave 2011. i tu provela pune dve godine. Najznačajnije svirke 2014. godine J&M su imali avgusta na festivalu „Vetrograd” a krajem oktobra i nastup u beogradskom klubu „Danguba“ već početkom januara naredne godine na „Bunt Rock Mastersu“ u okviru preliminarnog takmičenja bendova u zrenjaninskom klubu „Zeleno zvono“. Odmah nakon toga J&M su aplicirali na BDFL festival i krenuli sa takmičenjem krajem marta na četvrtfinalnoj večeri u klubu „Danguba“. Prošli su sve do finala koje je održano 5. juna u bašti „Sava centra“  i osvojili 1. mesto po oceni stručnog žirija odnosno drugo mesto u ukupnom poretku. Tokom 2015. nastupili su i na „Sirmium Rock Festu” u Sremskoj Mitrovici 31. Jula i još jednom na „Vetrogradu” 1. avgusta 2015. Veći deo 2016. silom prilika J&M su mirovali nakon Markove povrede prsta, da bi prvi značajniji nastup imali na drugom „Rok pokret Open Air festivalu” u Smederevu 18. Juna.

TRNJE (Beograd)

Bend Trnje je nastao 2015. godine u Beogradu kao autorski projekat Luke Raškovića (vokal, bas gitara, tekst i muzika), a pored njega u prvobitnoj postavi benda su bili i: Saša Otašević (gitara), Vladimir Bejin (bubanj) i Marko Građina (gitara).
Grupa Trnje je osvojila prvo mesto po glasovima publike na festivalu BARF 2015, koji je održan 13.12.2015. u Beogradu, u Domu omladine Beograda (sala Amerikana) i time dobio mogućnost da iskoristi nagradu koju dodeljuje vrhunski muzički studio „Mašina 23“, a to je 25 sati snimanja u studiju.
Početkom 2016. godine Trnje objavljuje svoj prvi singl i spot za pesmu „Kaži mi, kaži“, na tekst čika Jove Jovanovića-Zmaja, koja je postigla priličnu popularnost.

U avgustu 2016. godine objavljuju svoj drugi singl „Obori me sa nogu“, kao najavu budućeg albuma koji će izaći do kraja 2016. godine. Pesma je snimljena u studiju „Mašina 23“.  Aranžman je uradio Saša Otašević, koji je i odsvirao gitarske deonice, a bubnjeve Vladimir Bejin. Tekst, muziku, vokal i bas potpisuje Luka Rašković.
Od leta 2016. godine bend nastupa u novom i svežem sastavu, u kom pored Luke sviraju i: Ivan Ivanovski (gitara) i Igor Pašalić (gitara) i Nikola Cimbaljević (bubanj).

AMALA (Temišvar)

Nakon završene srednje škole i vojske, Ljubiša Ljupče Grujić odlazi na studije medicine u Temišvar, gde sa kolegama i drugarima 1. aprila 1989. u internatskoj sobi broj 223 osniva grupu AMALA. Prvu postavu, pored Ljupčeta, činili su Radu Hambaraš (Radu Hambaras, bas), Marijus Oprean (Marius Oprean, gitara i vokal) i Otvoš Đusi George (Otvos Gyussy Gheorghe, perkusije). Tokom narednih godina kroz AMALU je prošao veliki broj muzičara, a tokom 1994-’95. pevač je bio Vrščanin, Zlatomir Kopil (ex-Yankee), koji se sa pozicije frontmena otisnuo u vode solo karijere kao Petre The Best i zabeležio solidnu popularnost u Rumuniji. Tokom devedesetih, AMALA je postala jedan od najcenjenijih sastava na hard i hevi rok sceni našeg istočnog suseda i prava koncertna atrakcija. Iako je tokom 1996. snimila jedan demo album, grupa još uvek nema zvanično izdanje, ali joj to nije smetalo da tokom više od dve i po decenije postojanja ima brojne nastupe kako na velikim festivalima tako i u manjim koncertnim prostorima u Rumuniji, ali i u našoj zemlji. AMALA je svirala nekoliko puta u Vršcu ali i na Zaječarskoj gitarijadi 1990. Novija istorija ovog sastava se u velikoj meri vezuje za značajno prisustvo vršačkih muzičara u postavi. Od avgusta 2011. u bend dolazi Aleksandar Aca Jerković. Probe se održavaju vikendom u Temišvaru, a koncertni debi novi gitarista ima u Lugožu novembra te godine. Samo dve nedelje kasnije, nakon uspešnih nastupa u Karansebešu i Temišvaru, iznenada je od posledica srčanog udara preminuo dugogodišnji bubnjar grupe, Dorin Angel. Preostali članovi sastava su ipak odlučili da nastave rad, i maja 2012. angažuju novog bubnjara, još jednog Vrščanina, Dragana Perovića (ex-YANKEE). Ova postava (Ljubiša Grujić – gitara, Aca Jerković – gitara, Dragan Perović – bubnjevi, Cramba Costi – bas, Mihai Tifuj – vokal) imala je  redovne probe u Vršcu i tokom avgusta nastupala na Rock Village festivalu u Banatskom Sokolcu, a u novembru i u Temišvaru na memorijalnom koncertu posvećenom preminulom bubnjaru. Ovaj rumunski bend, u kome sviraju trojica muzičara iz našeg grada, završava snimanje albuma u studiju Ivana Ilića, u Vršcu.